Het leven draait niet om cijfers maar om mensen.

Vandaag heb ik een gesprek met Annick Boosten, mede-beheerder van facebook-groep ‘De schakel’.
Een jaar geleden kreeg ik een uitnodiging voor haar facebook-groep ‘De Schakel’.

Naam: Annick Boosten
Beroep: Persoonlijk assistente/begeleider
Wat maakt je blij?: ongecompliceerde dingen, zoals zon, rust en een lekker drankje.
Wat vind je niet fijn? Mensen met een negatieve houding.
Lievelingskleur: Blauw
Lievelingsboek: Het huis met het blauwe dak. (Dit was het eerste boek dat ik kreeg van mijn adoptieouders)
Lievelingssong: Pink- ‘Dear mister president’
Door wie wordt je geïnspireerd? Door mensen die ongecompliceerd hun eigen verhaal kunnen vertellen. Die zichzelf mooi kunnen verwoorden en openstaan om hun ervaringen te delen.

Wie is Annick?
Ik heb heel de wereld afgereisd en overal vond ik inspiratiebronnen. Van vreemdeling tot vriend, stuk voor stuk unieke mensen. Ik vind het geweldig als iemand voor zijn dromen gaat en er ook in slaagt om die stap voor stap waar te maken.
Ik ben sociaal, emotioneel geladen, een wervelwindje. Maar altijd met twee voeten op de grond. Het belangrijkste is voor mij samen zijn met vrienden.

“Door positief te blijven geloven in jezelf en je hart te volgen, kan je al je dromen nastreven en het soms ook waarmaken.”

Welke mensen hebben een indruk op je achtergelaten?
Simone de Beauvoir – feministe avant la lettre.
Emmeline Pankhurst: voorvechtster voor vrouwenkiesrecht.
Positief ingestelde mensen.

Welk boek geeft je kracht?
‘I never promised you a rose garden’ – boek van Joanna Greenberg. Zij laat op insipirerende wijze zien dat iedereen gek kan worden maar met behulp van de juiste mensen goed uit de strijd kan komen.

Welke Film heeft op jou een indruk nagelaten?
Taare Zameen par (2007)
Dit is een van de redenen waarom ik voor kleuterleidster heb gestudeerd. In deze wereld wordt je jammer genoeg afgerekend op scores. Dit terwijl mensen met lage scores het zelfs beter kunnen doen. Deze mensen moet opboksen tegen vooroordelen. Ik wil kinderen laten zien dat ze het wel waard zijn en ook hoe om te gaan met hun minpunten.

“Het is niet onze huidskleur die ons verschillend maakt, maar wel de kleur van onze gedachten.”

Jij bent medebeheerder van onder andere de facebook groep ‘Adoptie Schakel’. Kan je ons hier meer over vertellen?
‘De schakel’ betekent eigenlijk ‘cirkel / verbinding’ van kleine groepen. We merkten dat geadopteerden, adoptieouders en geboortemoeders zich in de steek gelaten voelden. De kreet om meer info en nazorg groeide.

In deze groep is verbinding heel belangrijk. We willen mensen helpen met bezorgdheden en vragen. Omdat sommige trauma’s gespecialiseerde hulp nodig hebben, werken we ook samen met psychologen. Wij zijn, als het ware, het opstapje naar hen. We krijgen ook opleidingen om mensen te begeleiden en te sturen naar de juiste personen.
De lotgenotengroep is ook heel belangrijk om discussies met elkaar aan te gaan en zo te leren van elkaar. Ervaringen worden gedeeld en zo kan iedereen groeien.
Er zijn ook afsplitsingen van de groep, gericht op het land van herkomst. Hier kan je dan tips en tricks vinden; info over kledij, lokale gerechten, …

“Verbinding is het belangrijkste in onze groepen.”

Hoe ben je hier mee begonnen?
Toen ik jong was, zocht ik vooral naar lotgenoten. op een gegeven moment stopten de Vreugdezaaiers (Adoptiebureau) en werden wij in de steek gelaten. Vooral de oudere generatie (1971-2008) kon nergens terecht. We kregen nog wel informatie van Ray of Hope, maar geen nazorg. We merkten dat er echt nood was aan meer zorg.
We zijn toen met een groepje opgestart, dat was in die tijd zelfs via advertenties in de krant en op de radio. We schreven brieven, organiseerde samenkomsten en meer. De laatste tien jaar is dit enorm gegroeid in populariteit en dit resulteerde in ‘De schakel’.

Waar ben je trots op?
voor 80% is mijn opzet geslaagd. En veilig forum creëeren waar iedereen zijn vragen mag stellen. We hebben al veel mensen kunnen bijstaan.
Daarom ook is netwerk creëeren zo belangrijk. Op die manier kunnen we veel mensen helpen en onszelf blijven onderwijzen. Ontwikkelen vinden wij een blijvend werkpunt. Dit komt alleen ten goede van onze leden. Zonder de leden, met elk hun mening en ervaring, ben ik niets. We hebben elkaar nodig om een breed draagvlak te creëeren. De andere 20% is moeilijker maar daarom niet minder waard. Het blijft me motiveren om die andere 20% alsnog te kunnen helpen.

Zijn er minder goede kanten?
Er zijn altijd mindere kanten, soms word je geprezen terwijl je door anderen naar beneden gehaald wordt.
Sommige karakters zijn moeilijk, waardoor je een strijd krijgt. Dat is in elke groep zo. Soms is het trauma te groot dat je je niet meer kan openstellen.

Stel dat anderen mee willen instappen of helpen, hoe zouden ze dit kunnen doen?
We geven iedereen een kans. Het belangrijkste is interesse tonen en de tijd hebben. Je gaat ook een gesprek met de beheerders voeren om te zien of je dit echt al aankan. Je moet eerst met jezelf in het reine zijn.
Het is emotioneel en zwaar, maar we geven iedereen de kans om te groeien.

Welke bergen heb je moeten overwinnen?
ik was een heel sociaal kind en de dingen die ik mistte, vond ik bij mijn vrienden. Doordat ik het allemaal zelf heb moeten doen en overwinnen, sta ik sterker in mijn schoenen. Hierdoor heb ik moeite om dingen uit handen te geven.
Ook met vertrouwen kan ik het soms moeilijk hebben. Ik vertrouw graag, maar als je mensen met slechte bedoelingen tegenkomt, dat kan dan zorgen voor een terugslag.

Hoe kunnen mensen toetreden tot de Schakel?
‘De Schakel’ – Facebook -groep
‘Geadopteerde belgen’: Facebook-groep:

Tips voor de lezers:
– Vooraleer je anderen kan helpen,moet je eerst jezelf helpen.
– Laat je zeker niet kleineren door mensen of cijfers. Heb vertrouwen in jezelf, je kan het.

“Loneliness is the human condition. Cultivate it. The way it tunnels into you allows your soul room to grow. Never expect to outgrow loneliness. Never hope to find people who will understand you, someone to fill that space. An intelligent, sensitive person is the exception, the very great exception. If you expect to find people who will understand you, you will grow murderous with disappointment. The best you’ll ever do is to understand yourself, know what it is that you want, and not let the cattle stand in your way.”

Janet Fitch

Eén opmerking over 'Het leven draait niet om cijfers maar om mensen.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: