Gewoon durven, doen en gaan!

Vandaag kan je het interview met Leen Raats lezen. Leen heb ik leren kennen tijdens mijn opleiding journalistiek. Ze is even gek als mij (misschien nog gekker) en ze doet wat ze echt wilt.

Naam: Leen Raats                      
Beroep: Schrijver, freelance copywriter, eindredacteur, storyteller.
Wat maakt je blij? Mijn vriend, chocolade, koffie, lekker eten en drinken, gezellige mensen, muziek, optredens en festivals, sporten, natuur, schrijven, lezen.
Wat vind je niet fijn? Dierenleed, hongersnood, klimaatverandering, ongelijkheid en discriminatie… en wachten. Man, wat haat ik wachten.
Lievelingskleur: zwart
Lievelingsboek: ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ – Dimitri verhulst
Favo muziek: Punk, metal, rock, Oude blues, Johnny Cash
Inspiratiebron: Inspiratie vind je overal, in de natuur, boeken, films, mensen.

Wat doe je van beroep?
Ik ben sinds 2013 zelfstandig tekstschrijver. Ik schrijf vooral voor natuurorganisaties, overheden, toeristische diensten. Vaak richt ik mij daarbij tot kinderen. Zo bedacht ik al heel wat schatzoektochten en kinderroutes in de natuur. Dat vind ik heerlijk om te doen.

Daarnaast ben ik ook schrijver en geef ik mijn eigen boeken uit. Zo publiceerde ik poëzie, kortverhalen, een natuur-doe-boek voor kinderen (Woudapen) en een roman.
Momenteel werk ik aan een nieuw poëziebundel en een tweede roman.

Waarom en hoe ben je hier mee begonnen?
Ik had op 10 jaar tijd ongeveer evenveel jobs versleten, maar kon nergens mijn ei kwijt. Ik had het gevoel dat ik tegen de muren op liep. Na mijn laatste job ben ik op één maand tijd zelfstandige geworden. Dat voelde als een enorme sprong, maar eigenlijk was het een opeenvolging van kleine stapjes.
Vroeger telde ik de uren af tot mijn werkdag erop zat, maar nu popel ik elke morgen om er opnieuw in te vliegen.
Mijn eigen zaak oprichten was de beste beslissing van mijn leven.

Voor de meeste grote veranderingen in je leven geldt: kleine stapjes zetten. Op een dag kijk je over je schouder en verbaas je je over de weg die je hebt afgelegd.

Je schrijft niet alleen boeken, maar ook blogs, artikels en zoveel meer. Wat vind je het fijnste?
De combinatie van al die dingen is net wat het fijn en afwisselend houdt.
Proza en Poëzie schrijven is mijn passie, maar het is ook ontzettend fijn om dit te combineren met schrijfopdrachten.
Ik vind het waardevol om mensen in vervoering te brengen met verhalen, maar ook om hen troost te bieden door moeilijkere onderwerpen niet uit de weg te gaan.
Ik zie het als een ongelofelijke luxe om het grootste deel van mijn tijd aan natuur te mogen besteden. Ik schrijf voor organisaties en overheden die bezig zijn met natuur, landschappen, klimaat, erfgoed, cultuur. Onderwerpen die ik zelf heel belangrijk vind.

De projecten die ik voor kinderen uitwerk, geven ook een enorme meerwaarde. Niet alleen omdat je daarmee kinderen een fijne tijd bezorgt, maar ze ook bewust maakt om met andere ogen naar de wereld te kijken.
Wat mijn proza en poëzie betreft, vind ik het heel waardevol om mensen in vervoering te brengen met verhalen, hen troost te bieden door moeilijkere onderwerpen niet uit de weg te gaan.
Wanneer een lezer me vertelt dat een van mijn verhalen of gedichten hem of haar door een zware tijd heeft geholpen, dat ze zichzelf herkenden in een personage en daar kracht en troost uit putten, dan weet ik weer waarom ik het allemaal doe.

Wat is je beste ervaring? 
Elke dag bezig zijn met wat mijn hart sneller doet slaan. En natuurlijk de publicaties en lanceringen van de boeken die ik tot nog toe uitbracht.

Zijn er negatieve kanten? 
Er is maar één nadeel aan zelfstandige zijn en dat is de financiële onzekerheid. Natuurlijk is er ook het reëele gevaar dat je een absolute workaholic wordt, als je dat al niet was. Zeker wanneer je van je grote passie je beroep hebt gemaakt.
Soms heb ik het echt moeilijk om me te ontspannen. Ideeën, plannen, projecten spoken door mijn hoofd.
Maar ik zou het niet anders willen.

Zit je soms met het zogenaamde ‘writersblock’? Hoe overwin je dit?
Doordat ik elke dag schrijf en vaak ‘moet schrijven’ (door deadlines) heb ik niet echt last van writer’s block. Soms wanhoop ik wel eens omdat een bepaalde tekst niet lukt. Dat wanhopen en zwoegen: dat hoort er gewoon bij. Het is een onderdeel van het creatieve proces.

Soms schrijf ik een eerste vreselijke versie omdat een tekst niet wil lukken. Het is zeker belangrijk om de ‘druk’ van jezelf af te halen, ‘de belangrijkheid van de handeling van het schrijven’.
Ook helpt het om zoveel mogelijk te schrijven. Dit zorgt voor een zekere routine.

Stel dat anderen ook willen schrijven, welke tips geef je hen dan mee?
Wil je schrijven? Doe het dan, zoveel mogelijk. Maak het een topprioriteit in je leven.
Veel lezen is ook belangrijk, je kan eventueel boeken en tijdschriften (met schrijftips) lezen, cursussen volgen.

Hoe begin je aan het schrijven van een boek?
Vaak vertellen mensen mij dat ze ook graag een boek willen schrijven. Het eerste wat ik dan vraag is: ‘Heb je het al eens geprobeerd?’ Verrassend vaak is het antwoord op die vraag: ‘nee’.

Alles, ook een boek schrijven, begint met een eerste, kleine stap. Er is geen magische truc, er zijn geen shortcuts. Technieken zijn een goed hulpmiddel, maar je moet vooral doorzettingsvermogen hebben en het gewoon doen. Schrijf dat boek, hier en nu, en laat niemand je van de wijs brengen. Zet doelen en zorg dat je ze behaalt. Wacht niet op inspiratie of ‘het juiste moment’. Het juiste moment is nu en inspiratie wordt zwaar overschat. Hard werken, daar draait het om.

Naar welke schrijver kijk je op? En waarom? 
Er zijn best wel wat schrijvers waar ik naar opkijk, maar als ik iemand moet kiezen: Diane Broeckhoven. Omdat ze heel doorleefd en ontroerend schrijft, het bijzondere in doodgewone mensen en situaties ziet en heel zorgvuldig en beheerst schrijft en praat, met een feilloos taalgevoel.

Welk genre is je lievelings en waarom? (fictie, non-fictie, …)
Ik heb geen lievelingsgenre. Ik hou van poëzie, romans, kortverhalen, interessante non-fictieboeken over heel diverse onderwerpen, en maak ook weleens uitstapjes naar horror, thrillers en young adult.

Hoe kunnen mensen je online vinden?
– Mijn proza en poëzie vind je hier
– Alles over copywriting
www.woudapen.be: dit heeft te maken met mijn (ondertussen uitverkochte natuurdoeboek, maar ik blijf hier regelmatig blogs posten
Boekenerf: : waar je gesigneerde boeken rechtstreeks bij de schrijver kan kopen.

Geef nooit je dromen op. Begin stapje voor stapje. En voor je het weet, ben je een berg verder.

Heb je nog tips voor de lezers?
Geef nooit je dromen op. Je dromen zijn je meest kostbare bezit. Zet ze om in plannen, en zet elke dag of minstens elke week een kleine stap die je dichterbij je doel brengt.  

Quotes die een impact hebben op je.
‘Your thoughts create mountains. Your actions move them.’ – Mel Robbins

‘The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars.’ – Jack Kerouac

‘Let your hunger be bigger than your fear.’ – Tony Robbins 

‘When there’s lightning, you know it always brings me down.
Cause it’s free and I see that it’s me

Who’s lost and never found.’ – Dio

‘It’s better to be hated for who you are, than to be loved for who you’re not.’ – onbekend (deze quote wordt aan heel wat mensen toegeschreven)

‘They tried to burry us. They didn’t know we were seeds.’ – Mexicaans gezegde

‘Live a life of struggle, not regret.’ – CIV

3 gedachten over “Gewoon durven, doen en gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: