Een sterk staaltje verkeersagressie

Gisteren kreeg ik te maken met verkeersagressie.

Ik rijd al een tig-tal jaren en ik moet toegeven dat ik zelf niet de heiligste ben in het verkeer. Er komen soms nogal eens vloekwoorden of frustratie boven, maar die blijven meestal in de auto. De laatste jaren heb ik geleerd om geduldiger te zijn in het verkeer. En op enkele bumperkusjes na heb ik ook nooit iets voorgehad.

Maar goed, het begon heel onschuldig, ik sloeg in op een hoofdweg, en waar men normaal 30km/uur mag rijden, reed deze auto blijkbaar in volle vaart, zodat hij ineens opdook. Getoeter achter me, ik kijk op en schrik: “Waar komt deze ineens vandaan?” Me schuldig voelend steek ik mijn hand op en excuseer me. Maar blijkbaar was dat niet voldoende, want bij het volgende rood licht komt de auto agressief naast me rijden met handgebaren die zelfs voor een doofstomme-blinde duidelijk waren, waarbij de auto me voorbijstuift om vlak voor me in te schuiven aan het volgend rood licht. Hier moest ik natuurlijk afslaan dus ik zet mijn richtingaanwijzer op. Blijkbaar had mijn voorligger dit ook gezien en besloot hij/zij ook af te slaan.

Het is zeker niet de eerste keer dat ik te maken heb met agressie of met ‘volgers’ en het enige wat je dan kan doen is een slinks manoevre. Dus terwijl hij afdraaide, reed ik gewoon rechtdoor, hopend dat ik hem niet meer zou tegenkomen.

Het is eigenlijk heel eng, iedereen is wel eens gefrustreerd in de auto. Maar je hebt soms ook mensen die op hol slagen. Die uitstappen en hun electrische haagschaar uit de koffer nemen. Of op je auto gaan bonken. Of die ene keer dat die taxichauffeur uitstapte om me uit te foeteren waar mijn kind bijzat. (ter mijner excuus: hij reed heel agressief en wild om dan in het midden van de rijweg te blijven staan en iedereen te blokkeren.) Ik denk dat het vooral eng is omdat je niet weet wat er gaat volgen, hoe hard die mensen doordraaien. En eigenlijk rijst de vraag: zouden zulke mensen wel toegelaten mogen worden in het, nu al moordende, verkeer? Want wat als er een voetganger wil oversteken? Blijven ze dan vriendelijk staan? Als er een fietser op de baan rijdt? Nemen ze dan hun afstand?
Maar nog erger: wat als mijn zoon oversteekt? Wordt hij dan aangereden en voor dood achtergelaten?

Hopelijk heeft die bestuurder vandaag een betere dag, zodat er minder mensen schrik moeten hebben van hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: