Ga maar lekker fout met fluo en reflectoren

Fluo-stickers en reflectoren. Het lijkt ons zo allemaal jaren ’80-’90, voor sommigen een beetje fout, voor anderen dramatisch. Maar toch kan het je leven redden.

Beste fietser, liefste voetganger. Ik deed als autobestuurder echt mijn best. Ik hield me aan de verplichte 30km/uur en keek twee maal, voor ik het kruispunt overstak. Toch kon ik je niet meer ontwijken. Was het omdat je helemaal in het donker gekleed was op een donkere weg? Of omdat je gewoon zonder kijken overstak, terwijl je zelfs rood had? Of omdat je lichten op je fiets niet werkten en ik ineens een zwarte schim zag oversteken?
Het spijt me, ik deed mijn best. Maar misschien moet jij ook wat meer je best doen voor andere weggebruikers, zeker in de donkere dagen. Een fluo-vestje is heus geen luxe, noch extra reflectoren. En als je dan toch oversteekt terwijl je rood hebt als voetganger, zou je dan toch even willen kijken of er geen andere weggebruikers zijn die wel groen hebben, in plaats van naar je gsm te staren?

Het zijn voorbeelden die ik de laatste weken heb opgemerkt en waar ik de kriebels van krijg. Ook al kijk ik heel goed uit en rijd ik enorm traag, (want je moet altijd kunnen stoppen) ik merk dat ik enorm veel geluk heb gehad nog geen fietser of voetganger aan te rijden.

Nochtans wordt het al eeuwen aangemoedigd in de scholen, fluovestjes, zoveel mogelijk verlichting en verkeersvoorlichting zowel als fietser als als voetganger. En toch lijkt het dat de meeste volwassenen en zelfs tieners deze regels al zijn vergeten en er niet in slagen zich een beetje zichtbaarder te gedragen.

Zo had ik enige jaren geleden bijna een hond aangereden. Niet dat ik te snel reed, maar het diertje liep, aan de leiband, op de donkere straat. Daar waar er amper verlichting is, moet je het van je koplampen hebben. De eigenaar liep mooi op het voetpad, maar het beestje liep vrolijk, aan een lange leiband over de straat heen. Een klein infarct en menig vloekwoorden later, samen met piepende remmen, zorgden ervoor dat ik beestje nog niet over het regenboogpad had gekeild. Sindsdien kreeg ook onze hond een reflector aan zijn halsband.

Nochtans is fluo lekker fout. Weet je nog, die fluo beenverwarmers in de jaren ’80, die reflectoren die we overal op onze fiets plakten en op onze boekentas (tot grote ergernis van de ouders omdat die stof er niet tegenkon.) Als het maar blonk en opviel, althans toch voor mij. Dezer dagen is het helemaal niet meer cool, noch voor volwassenen of tieners. Je ziet het trouwens ook op de winterjassen, er is nergens een streep reflector te bespeuren.

Maar toch, lieve fietser, beste wandelaar, ook al let je niet zo goed op in het verkeer, ga liever lekker fout met fluo en reflectoren, want hoe veiliger, hoe beter!

Dank je wel, een voorzichtige bestuurder.

Eén opmerking over 'Ga maar lekker fout met fluo en reflectoren'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: