Brand maar een kaarsje

De energieprijzen stijgen nog sneller dan een spaceshuttle, gelanceerd door NASA. Cijfers draaien gek, mensen worden om de oren geslagen met verhoogde voorschot-facturen.

Maar is het wel echt zo? Ook ik ontsnap niet aan de dreigende voorschot-facturen, die me soms doen wanhopen. Toch even een betwisting hierover.

Zeker als huurder ben je afhankelijk van het energielabel en de gekozen energie van je huisbaas, ook al ben je er niet mee akkoord. Mijn appartement bijvoorbeeld, is volledig op elektriciteit, wat doorgaans zorgt voor een hogere energiefactuur. Gelukkig wist ik na een jaar perfect hoe te besparen en wanneer een extra trui aan te trekken.

Toen covid kwam en iedereen ineens van thuis uit moest werken, zag je je verbruik met het dubbele omhoog gaan. Natuurlijk, je draait eens een wasje hier, zet het afwasmachine op, verbruikt extra internet, elektriciteit (dubbele schermen) en verwarming. Hier kwamen premies voor, natuurlijk nooit voldoende, maar wat je kreeg, was welkom. Aan de andere kant kon je besparen op je tankverbruik, want ook die kosten begonnen op te lopen.

Na Covid kwam de periode waar iedereen terug naar kantoor moest en je ineens merkte dat die tankkosten bijna verdubbelt waren. Het was bijna niet meer houdbaar om elke dag met de auto naar Brussel te rijden.

En toen, dames en heren, kwam die befaamde energiestijging. Alle prijsstijgingen werden ineens verklaard door de oorlog in Oekraïne. Heel bizar, sinds ik mijn elektriciteit afneem van groene boeren in België en volgens mij die pijpleiding helemaal niet door Oekraïne gaat. Toch steeg ook mijn voorschot-factuur van 180 naar 400 euro. Natuurlijk nam ik dat niet aan, en bevestigde ik naar 200 euro voorschot per maand. En inderdaad, mijn afrekening viel (in tegenstelling tot alle horrorverhalen die je op dat moment hoorde) heel goed mee.

De laatste maanden echter kreeg ik het accuut warm van de mails van mijn leverancier, ondanks dat de verwarming nog niet aanstond. Ik kreeg namelijk (net als vele anderen) mails van mijn leverancier waarin ze benadrukten dat het echt noodzakelijk was om mijn voorschot te verhogen naar 400, daarna 600 en een maand geleden naar 800 euro per maand. Dit bezorgde me enorm veel stress en ik zag ook effectief veel meer mensen bij het OCMW aankloppen.

Ik kreeg het antwoord bij mijn leverancier dat, hoewel ik niet meer verbruikte dan anders, de prijzen ver-tien, ver-veertien, ver-vijftienvoudigd was, dit door (nog altijd, de oorlog in Oekraïne). Maar, geef ik als antwoord, mijn energie komt toch van groene bedrijven in België?

Ja, zeggen ze, maar wij moeten de markt volgen. Nou, dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Als bedrijf zou je zelfs unicum kunnen zijn, als je de huidige tarieven aanhoudt. Maar dan maak je natuurlijk geen super-winsten, zoals andere bedrijven.

Een paar dagen geleden gaf ik dan mijn meterstand in, want hoewel ik al een digitale meter heb (zo handig, niet waar), moet ik me nog elke keer wagen in een donkere, spinnenbevattende kelder, om daar manueel mijn standen op te schrijven. En wat zei de berekeningscomputer ineens? Als ik mijn voorschot van 200 euro behield, zou ik een afrekening krijgen van 250 euro.

Ik ben nooit sterk geweest in wiskunde, maar een berekening van 4 x 800 (3200) naar 4 x 200 (+250 afrekening= 1050) is toch een heel verschil?

Voor de zekerheid belde ik naar mijn leverancier en daar wist men, schaapachtig, te vertellen dat ik gelijk had. Toch stelden ze me nogmaals voor om mijn factuur toch te verhogen naar 350 euro. (wat dan neerkomt op 1400 euro.)

Dit betekent dat je nog altijd teveel betaald, zodat die grote bedrijven oerwinsten kunnen maken. Maar hoe krijg je je geld later terug? En waarom zou je het elke maand moeilijk moeten hebben om daarna een bedrag terug te krijgen?

Het is een eenvoudig voorbeeld van hoe de mensen tegenwoordig de schrik op het lijf word gejaagd.
Dan vraag ik me, eerlijk, af, hoe kan de overheid, hoe kunnen de ministers van Energie dit verantwoorden? Dat honderden mensen ondertussen al naar het OCMW zijn gegaan omdat ze evenveel schrik hebben? Hoe kan de overheid het toelaten dat zulke bedrijven (waarbij zelfs overheidsbedrijven) zoveel miljarden opstrijken?

Warmte, licht, een dak (liefst geïsoleerd), eten, stromend (drinkbaar) water: het zijn allemaal basiselementen, waarvoor we elke dag hard gaan werken.

Beste ministers, beste overheid, zou u nu eens iets kunnen doen aan deze bangmakerij en miljardenwinsten voor de grote bedrijven? Of zal ik toch maar eens een kaarsje branden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: