Blog, Het arendsoog

De sterkte van leerkrachten

Weet je nog die befaamde leerkracht die je alles bijbracht, die geduld met je had, die begreep dat je ‘anders’ leerde? Geweldig he, zulke leerkrachten.

Ik herinner het me nog heel goed, die ene leerkracht die, na al die saaie jaren, me de liefde bijbracht voor chemie. Een vak dat zo saai was, net als fysica, dat ik gewoon een dutje deed in de klas. Maar dat jaar kregen we iemand die gefascineerd was door het vak en die ook de moeite en de kunde had om het door te geven aan haar leerlingen. Ineens begreep ik al die verbindingen en moest ik niet uren zitten zwoegen op die saaie leerstof. En dubbel geluk, we kregen ze ook voor biologie, net zo een vak waar ik vaak naar buiten zat te staren. Jaren later kwam ik ze tegen en ik heb ze toen bedankt voor die liefde voor haar vakken, de passie die ze meebracht naar de klas en vooral het redden van leerlingen die anders hopeloos verloren en verdronken in saaie materie.

Een andere leerkracht was, ondanks haar strenge uiterlijk, enorm goed in het uitleggen van wiskunde. Op zulke manier dat zelfs ik, die echt slecht was in dit vak, het snapte, en stiekem na al die jaren, nog altijd haar stappen toe pas bij het uitleggen van andere dingen. Ik was nog nooit zo sterk geweest in wiskunde als dat jaar.

Zulke leerkrachten zijn pareltjes, die we moeten koesteren, waar we van moeten genieten, bijleren en hun kennis doorgeven met dezelfde passie en liefde. 

Natuurlijk heb je er ook anderen, die enkel voor de klas stonden om hun centjes te verdienen. Die geen enkel begrip hadden voor een ronddraaiende of dromerige leerling. Die niet begrepen dat je hierdoor de helft van je stof mist, serieuze achterstand opbouwt, broodnodige kennis kwijtraakt en enkel gedemotiveerd raakt.

Net daarom vind ik het belangrijk, ook voor de leerlingen van vandaag, dat je je job blijft doen met passie en liefde, aandacht en geduld. En anders kan je maar evengoed thuisblijven met een burn-out en je laten vervangen door leerkrachten die wel de kracht en energie hebben om hun leerlingen te motiveren.

Een gedachte over “De sterkte van leerkrachten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s